El camaleó

"Chameleon", de Themonnie, Flickr

“Chameleon”, de Themonnie, Flickr

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, camaleònic vol dir que canvia segons les circumstàncies, els interessos, les temences, etc. I, per a que quedi encara més clar, en cita alguns usos: És un polític camaleònic. Té un comportament camaleònic.

Molt significatiu que el diccionari esculli l’exemple del polític. Però no és ben bé de política de què volia parlar, sinó de l’origen de la paraula que ve, com sabem, de la gran habilitat que s’atribueix als camaleons de canviar de color adoptant-ne el del medi on són per passar desapercebuts.

Precisament per això, una de les primeres coses que fan algunes persones que adquireixen un camaleó com a mascota és de posar-lo en un entorn d’un determinat color i esperar-se que el camaleó canviï de color, i aquí comença la frustració perquè, tot i que tothom sap i ho diu als llibres que els camaleons adopten el color del lloc on són, això és absolutament fals.

El camaleó, efectivament, canvia de color, però no pas per adaptar-se al color de l’entorn i passar desapercebut, sinó per comunicar-se: un color per a indicar que està emprenyat i que si continuem per aquí es posarà agressiu, un color per indicar les femelles al mascle la seva receptivitat sexual, etc.

Oriol López

Font: 100 mites de la ciència (2010), de Daniel Closa i Autet

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
%d bloggers like this: