Els microcontroladors

Els microcontroladors són circuits integrats que s’utilitzen en dispositius i equips electrònics per a realitzar funcions de control i que incorporen al seu interior un processador, una memòria RAM de treball, una memòria que pot ser de tipus flash per a l’emmagatzematge permanent del programa de control, i diversos dispositius que permeten comunicar el microcontrolador amb el circuit a controlar, com ports sèrie i paral·lel, busos estàndard com l’I²C per a la comunicació amb d’altres circuits integrats, entrades analògiques amb el corresponent conversor analògic a digital, generadors de polsos PWM per a poder obtenir fàcilment sortides analògiques, etc.

Els fabricants ofereixen diverses variants dels seus microcontroladors, amb diferents prestacions i funcionalitats, amb l’objectiu d’adaptar-los a les necessitats de cada aplicació.

El fet d’incorporar la memòria RAM de treball i la memòria permanent de programa dins el mateix xip fa que aquestes memòries tinguin necessàriament unes capacitats limitades que són suficients per a la majoria d’aplicacions però que poden no ser-ho en d’altres. És per això que els microcontroladors incorporen busos que permeten de connectar-los a memòries externes d’expansió per tal d’obtenir espai d’emmagatzematge addicional en cas necessari.

A la imatge següent es pot veure una targeta de control Arduino i el seu component principal, al centre de la imatge, un microcontrolador d’Atmel:

Microcontrolador Atmel a l'Arduino Due

Microcontrolador Atmel al centre de la placa de control Arduino Due

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: