Les dones i el món de la programació

"Étudiante en salle informatique", Campus France, Flickr

“Étudiante en salle informatique”, Campus France, Flickr

L’article Les dones són millors programant (sempre que no se sàpiga que són dones) fa referència a l’estudi Gender bias in open source: Pull request acceptance of women versus men i mostra que si es valoren diversos treballs de programació sense saber-ne el gènere dels autors, els realitzats per dones obtenen en general les millors valoracions, mentre que si se’n sap el gènere els realitzats per dones obtenen pitjors valoracions.

Malgrat aquesta discriminació, les dones han aconseguit fer aportacions cabdals al món de la programació des dels seus inicis, com les de:

  • Ada Lovelace (1815-1852) que va elaborar els primers programes de la història de la informàtica pel computador mecànic conegut com a màquina analítica de Charles Babbage.
  • Rózsa Péter (1905-1977) que va treballar sobre la recursivitat i la seva aplicació a la programació d’ordinadors.
  • Grace Murray Hopper  (1906-1992) i els seus treballs sobre llenguatges d’alt nivell, compilació i la creació del llenguatge COBOL.
  • Mary Kenneth Keller (1913-1985) i la seva participació en la creació del llenguatge de programació BASIC.
  • l’Adele Katzue (1920-1964) i l’equip de programadores que va dirigir i que va contribuir al desenvolupament del primer ordinador electrònic digital, l’ENIAC, i en va elaborar el primer manual tècnic i els primers programes.
  • Evelyn Berezin (1925-) en el món dels primers processadors de textos i que fou la creadora del primer sistema informàtic de reserva de vols.
  • Frances Elizabeth Allen (1932-) pel que fa a l’optimització del codi en compiladors.
  • Laurie Spiegel (1945-) que va desenvolupar el programari de composició musical Music Mouse.

És evident que la llista anterior no és pas exhaustiva, hi manquen molts noms, però dóna una primera idea del paper destacat de la dona en aquest àmbit de la tecnologia, malgrat les dificultats que ha de superar perquè es tingui en compte i valori correctament el seu treball.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: