Quatre variacions sobre la mort, de Maurice Maeterlinck

Quatre variacions sobre la mort, de Maurice Maeterlinck

Quatre variacions sobre la mort, publicat el 1984 per l’Institut del Teatre, recull les versions catalanes de Jordi Coca de les obres La intrusa (1890), Els cecs (1890), Interior (1894) i La mort de Tintagiles (1894), de Maurice Maeterlinck (Bélgica, 1862- França 1949), Premi Nobel de Literatura el 1911 i principal exponent del teatre simbolista.

La intrusa fou un referent del teatre simbolista en la qual un ancià sent els passos de la mort entrant a casa seva. Fou representada el 1893 per primer cop a l’estat espanyol i en versió catalana a partir de la traducció de Pompeu Fabra, que fou publicada per la revista modernista L’Avenç, per Adrià Gual al Cau Ferrat de Sitges en el marc de la segona festa modernista organitzada per Santiago Rusiñol.

A mi la que més em va agradar de les obres que incorpora aquest recull va ser Interior, que tracta d’unes persones que es troben a la nit a l’exterior d’una casa i que han de comunicar a la família que es troba al seu interior feliç i ignorant de la tragèdia que els han trobat morta una de les filles, que teòricament havia marxat a visitar l’àvia i que havia de tornar l’endemà al matí però que en realitat s’ha suïcidat. Interior fou posada en escena per primer cop a casa nostra el 1900 pel Teatre Íntim d’Adrià Gual.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: