7 raons per optar pel programari lliure

El programari lliure és el que ens ofereix les llibertats d’accés al seu codi font, estudi, modificació, còpia, distribució i execució.

El programari lliure sovint es pot descarregar legalment i sense cost des d’Internet o adquirir en suports com CD o DVD per un preu simbòlic. No hi ha un sistema de pagament de llicències d’ús com en el cas del programari propietari i el que es paga en tot cas són tan sols els serveis que es puguin voler  contractar de suport tècnic, formació, adaptació, etc.

Tot i que, com explicava a l’entrada El programari lliure i el programari propietari, una cursa desigual, els programadors que treballen en el programari lliure estan participant en una cursa amb els programadors de programari propietari en desigualtat de condicions ja que, mentre que els programadors de programari lliure posen a disposició de tothom el codi font dels seus programes, els programadors de programari propietari es guarden prou de desvelar el codi font dels seus, els avantatges de l’ús del programari lliure respecte del propietari continuen sent molts i molt importants:

  1. El programari lliure ens ofereix la llibertat de còpia i distribució, de manera que això minimitza els costos del control de llicències i els riscos d’incórrer en il·legalitats.
  2. El programari lliure facilita la traducció del programari a diverses llengües, pel fet que es té accés al codi font, de manera que podem disposar fàcilment de tot el programari lliure en català.
  3. El programari lliure facilita la correcció d’errors i les modificacions i adaptacions, pel fet que es té accés al codi font.
  4. El programari lliure és més immune als virus, i no tan sols perquè la majoria de virus es desenvolupen per als productes propietaris més implantats, sinó també perquè en el desenvolupament de moltes de les aplicacions de programari lliure es dóna molta més prioritat a la seguretat i perquè, un cop detectada una vulnerabilitat, la correcció de la mateixa és molt més àgil pel fet que hi ha accés lliure per part de la comunitat de programadors al codi font.
  5. El programari lliure permet comprovar, per la disponibilitat del codi font, que no hi ha portes del darrere que facin perillar la seguretat de les nostres dades.
  6. El programari lliure facilita la pervivència de les nostres dades quan hem de canviar de programari. Si les dades s’introdueixen i es tracten amb programari propietari en formats propietaris, quan el fabricant desapareix o abandona el producte i deixa de donar-li suport, sorgeix el problema de la migració de les dades a un nou programari i a un nou format, amb l’agreujant que la informació sobre el format de partida, clau per a aquesta migració, sol estar en poder del fabricant. En canvi, si les dades s’introdueixen i es tracten amb programari lliure, les dades estan emmagatzemades en estàndards oberts i documentats, i poden accedir-se fàcilment des d’altres aplicacions quan l’aplicació original amb la qual s’han generat es substitueix.
  7. El programari lliure dóna llibertat de contractar els serveis de suport, adaptacions, etc, a l’empresa que ens ofereixi la millor relació qualitat/preu. En el cas del programari propietari estem captius de l’empresa propietària del programari en qüestió.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: