Tecnòlogues pioneres

Les programadores Jean Jennings Bartik (esquerra) i Frances Bilas Spence (dreta) i l'ENIAC

Les programadores Jean Jennings (esquerra) i Frances Bilas (dreta), amb l’ENIAC

El paper de les dones en el món de la tecnologia ha estat i és clau, malgrat la discriminació i la invisibilització que, especialment en aquest sector, han patit.

Sense ànim de ser exhaustius i centrant-nos tan sols en el món de la informàtica, podríem destacar pioneres com Ada Lovelace, que va elaborar els primers programes de la història de la informàtica pel computador mecànic conegut com a màquina analítica de Charles Babbage, Rózsa Péter que va treballar sobre la recursivitat i la seva aplicació a la programació d’ordinadors, Grace Murray Hopper que va fer aportacions clau sobre llenguatges d’alt nivell, compilació i va crear el llenguatge COBOL, Mary Kenneth Keller que va participar en la creació del llenguatge de programació BASIC, Adele Katzue i l’equip de programadores que va dirigir que van contribuir al desenvolupament del primer ordinador electrònic digital, l’ENIAC, i en van elaborar el primer manual tècnic i els primers programes, Evelyn Berezin que va fer aportacions clau en els primers processadors de textos i fou la creadora del primer sistema informàtic de reserva de vols, Frances Elizabeth Allen que va optimitzar el codi en compiladors o Laurie Spiegel que va desenvolupar el programari de composició musical Music Mouse.

Ens correspon a totes les persones, dones i homes, que treballem en els diferents àmbits de la tecnologia i/o de la divulgació tecnològica, cadascú des del nostre camp i dins de les nostres possibilitats, de treballar per donar visibilitat a les nostres companyes tecnòlogues.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: