Quin Ubuntu?

Logo Ubuntu

Canonical proporciona diverses variants de la seva distribució del sistema operatiu GNU/Linux Ubuntu en funció de l’àmbit d’aplicació:

  • Ubuntu Desktop, per a escriptori (ordinadors de sobretaula i portàtils)
  • Ubuntu Server, per a servidors
  • Ubuntu Cloud, imatges de servidors Ubuntu optimitzades i certificades per al seu desplegament i funcionament als núvols de diferents proveïdors com Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure, IBM Cloud, Rakspace i Oracle Cloud.
  • Ubuntu Core, per a sistemes encastats (o “embedded”) com els que s’utilitzen a la internet de les coses (o IoT, “Internet of Things”)

També hi ha Ubuntu Touch, per a dispositius mòbils i tauletes tàctils, inicialment desenvolupat per Canonical però actualment mantingut per la comunitat UBports.

Pel que fa a l’Ubuntu per a escriptori, a part de la versió estàndard oficial de Canonical, disposem de diverses variants o, com se les anomena habitualment, sabors d’Ubuntu, mantingudes per les respectives comunitats amb l’aquiescència i el suport de Canonical, que ens permeten alternatives que poden adaptar-se millor en alguns casos a les nostres necessitats o preferències: Ubuntu Studio  pensada per a aquelles persones que fan servir l’ordinador per a la creació de continguts multimèdia, Lubuntu que es caracteritza per requerir molt pocs recursos de maquinari i permetre així una execució àgil sobre maquinari limitat com poden ser ordinadors antics o ordinadors monoplaca, Ubuntu MATE, Kubuntu, Ubuntu Budgie, Xubuntu i Ubuntu Kylin.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: