Programari lliure, què és

Mapa conceptual del programari lliure

És programari lliure el que permet l’accés lliure a la descàrrega, instal·lació i distribució del mateix a l’hora que permet l’accés al seu codi font. Tot i que amb l’expressió «free software» de vegades es fa referència al programari lliure i també al programari gratuït, el programari lliure no és necessàriament gratuït tot i que sol ser-ho per la dificultat de mantenir-ne l’accés universal, alhora que restringit per als usuaris que no en paguin el preu. Les empreses que opten pel programari lliure habitualment no cobren per la seva distribució sinó per tasques específiques d’adaptació i suport amb preus moderats ja que la universalitat de l’accés al codi font n’esperona la competència. El programari gratuït sovint no és programari lliure en restringir l’accés al codi font.

L’accés al codi font permet l’ús del programari lliure per a l’estudi dels nous programadors, la realització d’adaptacions i correccions, la traducció del programari a altes llengües i la constatació que no es tracta de programari troià amb funcions ocultes que puguin posar en risc el sistema en el qual s’executen o les dades privades dels usuaris com contrasenyes, contactes o dades bancàries.

Oriol López

Advertisement
Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “Programari lliure, què és
  1. […] món del programari lliure es fa referència amb el nom de distribució a una col·lecció de programari de distribució i […]

  2. […] no és programari troià del programari del qual se’n té accés al codi font, com en el cas del programari lliure, ja que qualsevol funcionalitat del mateix queda posada en evidència en el seu codi font.Oriol […]

  3. […] 2 Humble Hawksbill és la nova dsistribució de la capa de programari lliure per a robòtica en versió LTS, “Long Term Support”, amb manteniment i suport oficial […]

  4. […] el programari lliure com el sistema operatiu GNU/Linux o el paquet ofimàtic LibreOffice permet l’accés al seu codi […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: