La Conferència del Decenni de l’Oceà Barcelona 2024 (Oceanografia mediterrània, 15/2024)

Aquesta setmana, de dimecres 10 d’abril al divendres 12 se celebra a Barcelona la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024, organitzada per l’Organització Educativa, Científica i Cultural de Nacions Unides, la UNESCO. El lema de la trobada és “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem”. Hi assistiran 1500 persones, i hi haurà 100 oradors i 40 ponències internacionals en les sessions plenàries. Aquesta conferència anual fa part de la sèrie vinculada al Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030). El batlle de Barcelona, Jaume Collboni, aprofità la seva intervenció en la sessió inaugural de dimecres per anunciar la candidatura de la ciutat per acollir un centre dedicat a l’anomenada economia blava.

Uvala Bočina - Lokrum - Jadransko more//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

La Conferència Barcelona 2024

La Conferència de la Dècada de l’Oceà que se celebra a Barcelona entre el 10 i el 12 d’abril del 2024 té com a objectiu difondre la ciència que cal per a l’oceà que volem. La trobada té lloc en el marc més ampli de la Setmana de la Dècada de l’Oceà, en la que entre el 8 i el 12 d’abril s’han convocat més de 120 esdeveniments en 18 punts de la ciutat.

Enguany ja som al quart dels deu que integren el Decenni de Nacions Unides de Ciència Oceànica per al Desenvolupament Sostenible (2021-2024). Aquest Decenni es fa sota el lideratge de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO. Un dels objectius de la Conferència de Barcelona és valorar quins són els principals assoliments realitzats en els darrers tres anys. L’altre és identificar les àrees clau d’acció dels propers sis anys.

Llotja de Mar - Pla de Palau - Barcelona//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

El dimarts 9 d’abril, la Llotja de Mar de Barcelona acollí la recepció institucional als assistents de la Conferència, co-organitzada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

El Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona fan d’amfitrions en aquesta conferència. Són també coorganitzadors la UNESCO, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut Espanyol d’Oceanografia i l’Institut de Ciències del Mar. L’esdeveniment vol cobrir tots els reptes oceànics: canvi climàtic, seguretat alimentària, gestió sostenible de la biodiversitat, economia oceànica sostenible, contaminació, riscos naturals, etc.

La Conferència s’organitza en quatre sessions temàtiques:
– “Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resilient”, sobre la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà-clima.
– “Ciència i solucions per a una economia oceànica sostenible i resilient”.
– “Ciència i solucions per a un oceà segur i previst”, sobre l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta primerenca dels oceans.
– “Un oceà inspirador i atractiu per a tothom”, sobre el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural.

El Decenni de l’Oceà

El Decenni de l’Oceà insisteix en el caràcter unitari de l’oceà global. Aquest oceà global té la clau de la sostenibilitat i equitat planetàries. Per a cada any de la dècada pertoca un repte diferent:
– 1. Entendre i combatre la contaminació marina.
– 2. Protegir i restaurar ecosistemes i biodiversitat.
– 3. Alimentar sosteniblement la població mundial.
– 4. Desenvolupar una economia oceànica sostenible i equitativa.
– 5. Descloure solucions al canvi climàtic basades en l’oceà.
– 6. Augmentar la resiliència comunitària a riscos oceànics.
– 7. Expandir el sistema mundial d’observació de l’oceà.
– 8. Crear una representació digital de l’oceà.
– 9. Habilitats, coneixement i tecnologia per a tothom.
– 10. Canviar la relació de la humanitat amb l’oceà.

El Decenni de l’Oceà fou proclamat el 2017 per l’Assemblea General de Nacions Unides amb la finalitat d’estimular les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir el deteriorament de l’estat del sistema oceànic i catalitzar noves oportunitats per al desenvolupament sostenible de l’ecosistema marí.

Un instrument fonamental del Decenni de l’Oceà són els centres col·laboradors, dels quals n’hi ha 12 ja en funcionament. L’Ajuntament de Barcelona ha aprofitat la conferència d’enguany per a presentar la candidatura a acollir un d’aquests centres, concretament el destinat al desenvolupament de l’economia blava. Aquest projecte és liderat per l’Ajuntament i pel Port de Barcelona i compta amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Mar i BlueNetCat (la xarxa R+D+I Marítima de Catalunya). L’economia blava suposa a Barcelona el 4,3% del PIB i l’1,4% dels llocs de treball.

Lligams:

Barcelona acull la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 (Notícia al web de l’Ajuntament, 10/04/2024).

Barcelona presenta la seva candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà dedicat a l’economia blava (Notícia al web de l’Ajuntament, 10/04/2024)

2024 Ocean Decade Conference.

The Ocean Decade.

El Decenio de las Naciones Unidas de las Ciencias Oceánicas para el Desarrollo Sostenible (2021-2030), a la pàgina web de la UNESCO.

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia