Circuits integrats ASIC

ASIC fabricada per Livewire, http://livewire.com

ASIC fabricada per Livewire, http://livewire.com

Quan es van començar a dissenyar i a fabricar circuits integrats, o xips, el alts costos associats al disseny i la fabricació dels mateixos tan sols podien amortitzar-se si se’n produïa i venia un gran nombre d’unitats idèntiques, per la qual cosa els xips que es fabricaven implementaven funcionalitats habituals (memòria RAM, processadors, circuits lògics estàndard, convertidors ADC, temporitzadors, amplificadors, reguladors de tensió, etc) que els feien aptes per al seu ús en els dispositius i equips electrònics més diversos.

A mesura que els costos de producció de nous xips s’anaven abaratint i determinats dispositius o equips electrònics es venien cada cop més massivament va començar a ser viable fabricar xips a mida per a aplicacions molt específiques. Aquests xips es coneixen genèricament com ASIC (“Application Specific Integrated Circuit”).

Així, per exemple, un fabricant de telèfons mòbils pot encarregar a un fabricant de circuits integrats la fabricació a mida d’un ASIC que realitzi part de les funcions del mòbil.

Com que els ASIC es fabriquen i lliuren sota demanda al fabricant del dispositiu o equip electrònic del qual formaran part, no circulen pels canals habituals de distribució de components electrònics.

Si volguéssim reparar pel nostre compte un aparell electrònic que incorpora algun ASIC i per fer-ho calgués substituir aquest component, no ens seria  possible adquirir-ne el recanvi a una botiga de components electrònics i ens caldria vehicular aquesta reparació a través del fabricant o d’un taller de reparació autoritzat.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: