Hi ha una sèrie d’instruments bàsics, a part del multímetre, que no haurien de faltar a un laboratori d’electrònica:
– La font d’alimentació de laboratori: És un instrument essencial a qualsevol taller o laboratori d’electrònica d’un cert nivell i és la responsable de subministrar de forma estable, sense oscil·lacions ni sorolls elèctrics superposats, la tensió d’alimentació als diferents circuits electrònics que s’hi assajaran. Ha de poder ajustar-se amb precisió, dins d’un rang que típicament va de 0 a 30V DC, a la tensió exacta requerida pel circuit en qüestió. I ha de possibilitar l’establiment de la limitació del corrent màxim de sortida al valor adequat a cada cas per evitar que un curtcircuit accidental o un mal funcionament del circuit sota prova no malmetin la font ni els components del circuit alimentat.

Font d’alimentació de laboratori Peak Tech 1535 http://www.peaktech.de
– El generador generador de funcions: Té per missió generar un senyal de referència amb les característiques requerides per al circuit sota prova, permetent-nos-en establir com a mínim paràmetres com la forma d’ona (sinusoïdal, quadrada o triangular), la freqüència (típicament entre 0,2Hz i 2MHz) i l’amplitud. Amb el generador de funcions podem injectar un senyal conegut a una part del circuit sota prova i veure com hi respon.

Generador de funcions Volteq SFG-1002, volteq.com
– L’oscil·loscopi: Quan estem assajant un circuit electrònic al laboratori o al taller, en molts casos en tindrem prou amb un simple multímetre que ens en permeti mesurar els principals paràmetres com la tensió o el corrent en determinats punts del circuit. En d’altres casos, però, necessitarem poder tenir més informació sobre el senyal en qüestió i veure’n en pantalla la forma i l’evolució al llarg d’un determinat període de temps. L’oscil·loscopi és l’instrument que ens permet aquesta funcionalitat, representant a la seva pantalla l’evolució temporal del senyal que estem monitorant.

Oscil·loscopi Tektronik TDS 210, Viquipèdia
Un llibre molt útil per a conèixer millor i utilitzar més eficaçment els instruments del laboratori d’electrònica és Instruments electrònics bàsics, del professor Ramon Pallàs, que inclou a més a més un utilíssim annex amb una relació de les incidències més habituals a l’hora d’utilitzar aquests instruments, les seves causes i la forma de resoldre-les.
Oriol López