Grafè, galàxies i els 150 anys de la taula periòdica dels elements

El número 145 del butlletí RECERCAT (accés al videosumari) va dedicar els seus continguts a àmbits de coneixement molt variats: nanotecnologia, materials, química, astrofísica… Passin i vegin!

R145_CENT_Dark Energy Survey

                        Nebulosa d’Orió. Imatge: DECam, DES Collaboration

D’entrada trobareu un article  a la secció Anàlisi que examina els principals indicadors d’Eurostat sobre despesa destinada pels estats membres de la Unió Europea a activitats d’R+D l’any 2017, i a establir una comparativa amb els indicadors de Catalunya. A Europa progressen adequadament, ja que els estats membres de la UE van destinar globalment gairebé 320.000 M€ a R+D i la despesa en R+D com a percentatge del PIB es va situar en el 2,07 %. Aquest percentatge, però, encara està força allunyat de l’objectiu del 3 % per al 2020, un dels cinc objectius que recull l’estratègia Europa 2020 destinats a estimular la competitivitat de la UE. Cal destacar, si més no, que dues terceres parts de la despesa en R+D (66 %) van ser executades pel sector empresarial.

R145_ANA_Estadístiques_R+D_Eurostat

Percentatge del PIB destinat a R+D als estats de la UE i a Catalunya (2017; en el cas de França, dades de 2016) / Fonts: Eurostat i Institut Nacional d’Estadística (INE)

El butlletí també es fa ressò a la secció Món del fet que la inversió en R+D empresarial va augmentar el 5,5 % l’any 2017, segons el quadre d’indicadors d’inversions industrials 2018 publicat per la Comissió Europea. Les empreses de la Unió Europea han augmentat la seva inversió global en R+D per vuitè any consecutiu. Aquest creixement ha estat impulsat, sobretot, pels sectors de l’automòbil, la salut i les TIC.

La persona entrevistada aquest mes  és la investigadora i sotsdirectora de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), M. Rosa Palacín. Química de formació i amb una carrera de recerca centrada en els materials per a bateries recarregables, en aquesta entrevista Palacín repassa algunes de les línies d’investigació més prometedores en aquest àmbit, així com els desafiaments tecnològics de les bateries dels futurs vehicles elèctrics o la situació de les dones investigadores al nostre país. Vaig tenir l’oportunitat de conèixer la Dra. Palacín durant el taller que vaig impartir el desembre a l’ICMAB-CSIC sobre recursos i habilitats que ha de dominar un investigador 2.0, de molt bon record.

R145_CENT_Entrevista_Rosa-Palacin

Per cert, com bé saben els lectors d’aquest blog, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, amb l’objectiu de celebrar el naixement de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa 150 anys. RECERCAT se’n fa ressò a la secció Recursos educatius en aquest article, que complementa amb aquest altre article sobre un blog amb jocs i activitats al voltant d’aquesta efemèride.

Altres continguts interessants

Podeu accedir al número sencer clicant aquí i, si encara no en sou subscriptors, us hi podeu subscriure des d’aquest enllaç.

Blog L’ase quàntic
Xavier Lasauca i Cisa

Altres articles relacionats publicats a Des de la mediterrània:

 

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Grafè, galàxies i els 150 anys de la taula periòdica dels elements
  1. […] Grafè, galàxies i els 150 anys de la taula periòdica dels elements […]

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: