Narcís Monturiol: un esperit emprenedor a favor d’una nova societat justa i feliç

Gran inventor, emprenedor, republicà, socialista utòpic… Monturiol, de qui enguany celebrem el segon centenari del seu naixement, somiava per a la humanitat un món regit per les lleis de l’amor i la fraternitat, i pensava que els grans descobriments no solament generen revolucions científiques i industrials, sinó també socials i polítiques. En aquest article analitzo els continguts del darrer número commemoratiu del butlletí RECERCAT​, dedicat a la vida i l’obra de l’enginyer figuerenc, un inventor socialment compromès (accés al videosumari del número).​ 

Monturiol_un_inventor_compromes          Retrat de Narcís Monturiol, de Ramon Martí Alsina. Font: Wikimedia Commons.

Aquests són els principals continguts del butlletí relacionats amb la figura de l’enginyer empordanès:

1) Una infografia que recull dades generals sobre la seva vida professional i política, així com les principals innovacions que introduí en el camp de la navegació submarina.

2) Un article que analitza el Monturiol tecnòleg i les principals aportacions de la seva obra com a innovador.

3) Un article que se centra en l’inventor icarià, compromès políticament i convençut que els grans descobriments no solament generen revolucions científiques i industrials, sinó també socials i polítiques.

4) Una interessant entrevista que analitza quins punts en comú i quins contrastos hi ha entre la forma de fer enginyeria de Narcís Monturiol a mitjan segle XIX i la de les empreses i els centres de recerca capdavanters d’avui dia. Hi participen Antoni Roca, professor d’història de la ciència i de la tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i Ignacio Valero, enginyer de camins amb especialitat en transferència de tecnologia del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE).

personatges-en-joc-recercat

5) Un videojoc educatiu sobre Narcís Monturiol: Narcís Monturiol va ser el primer protagonista de la col·lecció de videojocs «Personatges en joc», una col·lecció impulsada des de la Direcció General de Recerca que té per objectiu donar a conèixer personatges de la història de la ciència i la tecnologia de Catalunya als estudiants de primària. En vam parlar en aquest post!

6) Moment vintage: L’any 2009 es va publicar el número 14 de la revista Ictineus. En aquella ocasió, aquesta publicació de divulgació científica editada per l’aleshores Comissionat d’Universitats i Recerca estava dedicada a l’Any Monturiol, que aleshores commemorava el 150è aniversari de l’avarament del primer submarí Ictíneo, obra de Narcís Monturiol.

7) L’apunt terminològic del mes, dedicat a les formes coral/corall. I és que  Narcís Monturiol va començar a investigar en les possibilitats de la navegació submarina veient la feina dels recol·lectors de coral… o corall?

A més, el número està salpebrat amb altres articles relacionats amb algunes de les derivades vinculades a l‘esperit emprenedor que caracteritzava l’inventor figuerenc: així, en aquest butlletí es parla de coneixement, innovació, empreses derivades (spin-offs), patents, navegació (terrestre i aquàtica) i, fins i tot, de criatures aquàtiques prehistòriques que podrien semblar protagonistes d’un conte de Lovecraft!

Epíleg

Llegia fa uns dies un interessantíssim article de Pere Condom (L’espiral de l’evolució), a La Vanguardia, recomanat per Josep Maria Vilalta, que parlava de món emprenedor i nova economia, la dels reptes i les start-ups, nascuda als Estats Units i que s’ha globalitzat. Una economia on es creen solucions a qüestions no resoltes, que avui són infinites. I els protagonistes són els emprenedors individuals que arrosseguen altres actors (el capital de risc, el principal) a la recerca de la solució. Una economia on Monturiol s’hauria sentit ben còmode, i gràcies a la qual, ben probablement, hauria contribuït a crear el seu Icària Valley particular, tot posicionant Barcelona com a un dels grans pols tecnològics i innovadors globals.

Blog L’ase quàntic
Xavier Lasauca i Cisa

Altres articles relacionats publicats a Des de la mediterrània:

 

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: