Canonical, l’empresa responsable de la distribució GNU/Linux més popular, l’Ubuntu, reforça el seu suport a la plataforma robòtica ROS 2, incorporant-se al Comitè de Direcció Tècnica ROS 2 , tal i com ens explica l’enginyer de Canonical Kyle Fazzari al seu article Canonical joins the ROS 2 Technical Steering Committee.
El ROS (Robot Operating System) té el seu origen el 2007 al laboratori d’intel·ligència artificial de la Universitat de Stanford sota la denominació inicial de STAIR (STanford AI Robot). És una capa de programari lliure instal·lable sobre les principals distribucions de GNU/Linux, com Ubuntu o Debian, que proporciona tota una sèrie de funcionalitats bàsiques (com les relacionades amb la percepció, el moviment, el reconeixement i l’aprenentatge) a través d’eines, llibreries i una interfície de programació oberta que facilita el desenvolupament de programari per a robots. Un dels robots que utilitza ROS i del qual ja hem parlat en una anterior ocasió és el robot humanoide REEM-C.
ROS 2 és una evolució de ROS (o ROS 1) que trenca amb algunes de les limitacions que anaven arrossegant les diferents versions de ROS a causa de les decisions de disseny que es van prendre en un altre context i en un altre moment tecnològic, quan es va crear ROS el 2007. Alguns dels aspectes que han millorat amb ROS 2 són el suport a més d’un robot treballant de forma coordinada i el suport al treball en temps real, que a ROS 1 es solia a resoldre integrant Orocos en el sistema ROS. Per conèixer les principals diferències entre ROS 1 i ROS 2, podeu consultar el document “Changes between ROS 1 and ROS 2“.
Oriol López